Kondens i din klocka

1

Var uppmärksam på kondens!

Under temperatursvängningar uppstår ett undertryck i klockan, vilket kan orsaka kondens under glaset. Kondens ses som små daggdroppar i klockan och bör hanteras omedelbart.

Du kan förska att torka av klockan själv genom att följa nedanstående välgledningar, men Ditur.dk rekommenderar alltid att du går till en utmakare som kan montera av klockans bakfodral och därmed torka den mer effektivt.

Fukten i klockan försvinner inte bara för att daggen försvinner. Därför är det viktigt att du torkar klockan ordentligt. Om inte klockan är helt torr kan fukten i värsta fall skada mekaniken och rörelsen i klockans urverk vilket kan leda till att klockan blir totalskadad.

Inga klockor är kondenssäkra, även om de är vattentäta. Detta gäller även mycket dyra klockor av högsta kvalitet. Kondens uppstår vanligtvis om klockan uttsätts för svår kyla till hög värme på kort tid.

Det är verkligen synd om en klocka får kondens, men kondens är inte något varken vi eller klockproducenten har en inflytelse på och täcks inte kondens och följeskador av kondens av reklamationsrätten.

 

Vad kan du självgöra?
Det finns flera sätt att torka klockan:

Alternativ 1: Fyll en påse med ris och låt klockan ligga i påsen, helt täckt med ris, i minst 24 timmar.
Alternativ 2: Dra ut kronan till yttersta position och placera sedan klockan på ett element eller blås den torr med hjälp av en hårfön.

Om du har ytterligare frågor om kondens i din klocka är du välkommen att kontakta kundtjänst på [email protected]. Vi vill gärna hjälpa dig så gott vi kan och hitta den bästa lösningen. Vi svarar inom 24 timmar på vardagar.