Automatiska klockor

1

 

En automatisk klocka är interessant, charmig och unik. Att se mekaniken fungera och förvandla sekunder till minuter är nästan helt förtrollande. En klassisk kvartsklocka blir nästan lite tråkig vid sidan av den unika och avancerade mekanisken som du finner i en automatisk klocka. Vår filosofi är att att alla ska ha råd att köpa en automatisk klocka utan att behöva tömma sparkontot. Vi tror på en prisnivå där alla kan få drömmen om en automatisk klocka uppfylld är möjlig.

Nedanför försöker vi förklara mer exakt vad det betyder att en klocka är automatisk och drivs av kinetisk energi. Ditur.se lägger stor vikt på att erbjuda automatiska klockor av god kvalitet till rimliga priser. Se vårt urval av automatiska klockor här.

armandVad är en automatisk klocka?

En automatisk klocka har ett urverk där mekanismen är automatisk. Det betyder att urverket är byggt så att det håller klockan igång, av sig själv, i mottsättning till ett kvartsur som drivs av batteri. Det mekaniska arbetet drivs av kinetisk energi som uppstår när klockan är i rörelse, till exempel på din handled. Ofta överförs den kinetiska energin, som genereras av rörelse, genom att en serie kugghjul och mekanismer, svänger fram och tillbaka med konstant hastighet till svänghjulet. Detta orsakar det karakteristiska tickande ljudet. Du kan också "ladda" klockans reserv genom att dra upp den. En manuell klocka måste alltid dras upp för hand då urverket inte kan dra nytta av rörelseenergin. 
Den mekanik som har gett namn till urverket (automatisk) är mycket komplex och varierar stort mellam de olika märken och modeller som finns på marknaden. 

 

Viktigt! Underhåll och information om automatiska klockor

Om din klocka är automatisk betyder det att klockan drar upp sig själv blot via placeringen på din handled. Om du inte använder klockan varje dag eller om du inte är fysiskt aktiv kan det vara en bra idé att dra upp klockan själv så att den går så exakt som möjligt. Detta görs genom att vrida kronan 10-15 gånger medurs. Mer än 15 gånger kan i vissa fall skada rörelsen, så var försiktig när du drar upp klockan.
För att justera datumet är det viktigt att du följer några enkla regler. Datum och veckodag får inte ändras mellan kl. 22:00 och 03:00 och det är viktigt att undvika att vrida kronan moturs. Om inte annat anges på din automatiska klocka är den vattenavvisande. Klockorna är vanligtvis vattenavvisande till 3 atm. De tål regn, vattenstänk etc. Men de är inte lämpliga för simning eller dykning.
Underhåll av en automatisk klocka: Som alla andra mekaniska klockor är det en bra idé att ta klockan till en klocktillverkare vartannat år och få den inspekterad så att den bibehåller sin prestanda. Om du fortfarande har frågor är du välkommen att kontakta kundtjänst på [email protected]. Vi svarar inom 24 timmar på vardagar.